Cafè d'especialitat a Panamà

Panamà es troba en una regió privilegiada, amb condicions ideals per produir grans de cafè d’alta qualitat. El terreny muntanyós del país, el sòl ric i el clima tropical creen un entorn perfecte per al creixement de les plantes de cafè. Les varietats de cafè aràbica són conegudes pels seus sabors delicats i la seva acidesa brillant, mentre que les robustes són menys refinades i es solen consumir en el mercat local.

El país va començar a produïr de cafè al segle XIX, quan va ser introduït pels colons espanyols.

Principalment es planten les varietats Catuaí groc i vermell, encara que Panamà és famós en els cercles de cafè d’especialitat pel cultiu de Gesha. Tot i que és originària d’Etiòpia, aquesta varietat ha desenvolupat un caràcter especial en el terrer panameny. La fama internacional va arribar el 2005, quan un lot de Gesha de la Finca Esmeralda va guanyar la competició “Best of Panama” i va assolir el preu rècord de 350$ per lliura (més de 700€/kg).

A Panamà trobarem bons cafès rentats i naturals, i alguns productors estan començant a experimentar amb fermentacions controlades per a exprimir al màxim el potencial del cafè.

Les regions productores de cafè més destacades de Panamà es troben a la província de Chiriquí. A l’est de la província hi ha la regió de Boquete, i a l’oest trobem la regió de Volcán. Totes dues es caracterizen pel ric sòl volcànic, la seva gran altitud i el clima fresc.

El cafè d’especialitat ha guanyat popularitat en els últims anys i s’ha convertit en una indústria líder a Panamà. Avui dia, petits agricultors i cooperatives produeixen gran part del cafè especial. Molts d’ells han adoptat pràctiques sostenibles i ecològiques. Aquests agricultors entenen la importància de preservar el medi ambient i preservar els seus recursos naturals, i treballen dur per conrear cafè d’alta qualitat de manera responsable. A més, el govern panameny ha implementat diversos programes i iniciatives encaminades a promoure la sostenibilitat i preservar el medi ambient, fet que ha animat els agricultors a adoptar pràctiques sostenibles.

Si no heu tingut la oportunitat de provar cafès panamenys, correu a la vostra cafeteria de confiança a gaudir de l’experiència per primer cop! Els que ja els heu provat, repetireu segur!