Cafè d'especialitat a Etiòpia
El cafè etíop és conegut a tot el món pels seus sabors únics i complexos, cosa que el converteix en un cafè d’especialitat molt buscat. Com a lloc de naixement de la planta del cafè, Etiòpia té una llarga història i tradició de cultiu, producció i consum de cafè. A continuació, aprofundirem al món del cafè etíop i explorarem què ho fa tan especial.

El cafè és una part integral de la cultura i la història de Etiòpia. Aquest país és el lloc d’origen de la planta del cafè. Etiòpia és el productor de cafè més gran d’Àfrica i el cinquè major exportador de cafè del món. El cultiu, la producció i el consum del cafè tenen un paper important en l’economia i la societat del país.
Una mica d'història: els orígens del cafè
La planta de cafè és nativa de la regió de Kaffa, a Etiòpia, que es troba a la part sud-oest del país. Segons la llegenda, el cafè va ser descobert per un pastor etíop anomenat Kaldi, que es va adonar que les cabres es tornaven més energètiques després de menjar les baies d’un arbust determinat. Kaldi va provar les baies ell mateix i va descobrir que tenien un efecte energitzant similar en ell. Va compartir aquest descobriment amb els monjos locals, que van començar a fer servir les baies per romandre desperts durant els seus llargs períodes de pregària.
El cultiu de cafè a Etiòpia va començar a principis del segle XVI i es va estendre ràpidament des d’allà a altres parts del món. Avui dia, es cultiva cafè a diverses regions d’Etiòpia, com Harar, Sidamo, Yirgacheffe i Limu. Cada regió té les seves pròpies varietats, sabors i aromes úniques; influenciats per factors com l’altitud, el terrer i el clima.
Cultiu del cafè a Etiòpia
A Etiòpia principalment es cultiven varietats de l’espècie aràbiga. Una de les principals raons per les quals el cafè etíop és tan apreciat és degut a la diversitat de les seves varietats de cafè. El país acull més de 10.000 varietats de cafè diferents, moltes de les quals són exclusives d’Etiòpia. Aquestes varietats es conreen a diferents regions del país, cadascuna amb les seves pròpies condicions úniques de microclima i sòl que contribueixen als sabors i aromes del cafè. Moltes vegades no es poden especificar les varietats exactes que produeix cada pagès. El seu origen es remunta a centenars d’anys enrere, temps en què les varietats no es catalogaven de manera meticulosa com fem avui dia. Generalment els torradors i importadors etiquetem aquests cafès com Varietats Autòctones o Heirloom.

El cultiu del cafè etíop majoritàriament es duu a terme per agricultors de petites explotacions, que posseeixen i cultiven petites parcel·les de terra. El cafè sol cultivar-se al costat d’altres collites, com el blat de moro, el blat i el teff (un tipus de gra). Es recol·lecta el cafè dues vegades a l’any, i la collita principal és entre octubre i desembre.
Processament del cafè a Etiòpia
Un cop recol·lectades, les cireres de cafè, es processen utilitzant un de dos mètodes: el procés humit (rentat) o el procés sec (natural). El procés humit consisteix a treure les capes exteriors de la cirera usant aigua per després assecar els grans. Aquest mètode sutilitza per produir cafè dalta qualitat, ja que elimina la majoria de defectes i impureses dels grans.
El procés natural implica deixar que les cireres s’assequin al sol i després treure les capes exteriors a mà o amb una màquina. Històricament, aquest mètode es feia servir per produir cafè de menor qualitat, ja que els grans poden contaminar-se amb pols i altres impureses durant el procés d’assecat. Actualment molts cafès de gran qualitat s’obtenen processant el cafè d’aquesta manera, que requereix una atenció especial als detalls per part dels productors.
Comercialització del cafè etíop
El cafè etíop generalment es ven en petites quantitats, ja que la major part es consumeix localment. Tot i això, el país exporta una quantitat significativa de cafè a altres països, inclosos els Estats Units, Alemanya i el Japó.
L’exportació del cafè a Etiòpia està subjecta a control governamental. Necessàriament, els sacs de grans de cafè verd han de ser classificats per poder ser exportats.

A diferència de la majoria de països, a Etiòpia no es classifica el gra per mida, sinó que se n’estudia la qualitat en tassa i la presència de defectes. Usant criteris estandarditzats es determina determinar la seva posició el rànquing (grau). L’escala va de l’1 al 9 i en podem fer dues grans distincions:
- Els graus 1 i 2 corresponen a cafès d’especialitat
- Els graus del 3 al 9 es reserven per a cafès de qualitat comercial
La classificació és una part important en leconomia del cafè a Etiòpia, ja que a més alt grau (número més baix), millors preus poden obtenir els productors. A més, la classificació ajuda a garantir que compleixi els estàndards de compradors i consumidors.
Jebena: la cerimònia etíop del cafè
A Etiòpia, prendre cafè és un important ritual social i cultural. En general se serveix de vegades especials, com ara casaments, aniversaris i festivals religiosos. El cafè també se serveix als convidats com a senyal d’hospitalitat i, sovint, s’acompanya d’aperitius com crispetes de blat de moro o altres grans torrats.

El cafè es prepara i se serveix amb un mètode tradicional anomenat “jebena”, que pren el nom de l’utensili en què s’infusiona la beguda. La cerimònia consisteix a bullir els grans de cafè en una olla de fang (la jebena) sobre brases de carbó o llenya. El cafè preparat se serveix en tasses petites i normalment s’endolceix amb sucre o mel.
El resum
En conclusió, el cafè d’especialitat d’Etiòpia és molt apreciat pels seus sabors particulars, la qualitat en tassa i la rica història que l’acompanya. Des de les diverses varietats de cafè fins a la seva significància cultural, el cafè etíop és una beguda autènticament especial i estimada.